Print deze pagina

AIO ‘Opvattingen en gedragingen rondom vrijheid en herdenken van opeenvolgende cohorten’ (1,0 fte)


Functie

Ten behoeve van het door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gehonoreerde onderzoeksprogramma ‘Generaties: vrijheid en onvrijheid door de generaties heen’ heeft de afdeling Sociologie/onderzoeksschool ICS Utrecht een vacature voor een AIO (1 fte) voor een periode van 3 jaar. Aanvangsdatum is bij voorkeur 1 januari 2013.

Dit meerjarige onderzoeksprogramma richt zich op de vraag hoe opeenvolgende generaties en geboortecohorten hun opvattingen en ideeën over vrijheid en onvrijheid ontwikkelen, tot uitdrukking brengen en (mogelijk) doorgeven aan volgende generaties. Aanleiding voor dit meerjarige onderzoeksprogramma bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei is de onderliggende vraag hoe vorm en inhoud is te geven aan het herdenken, vieren en herinneren van de Tweede Wereldoorlog als er geen generatie meer is die de oorlog bewust heeft meegemaakt. Het onderzoeksprogramma is interdisciplinair (sociologisch-historisch) en zal bestaan uit 3 deelstudies, waarvan 1 postdoc positie en 1 aio positie bij de Universiteit Utrecht zullen worden vervuld.

Ten behoeve van het door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gehonoreerde onderzoeksprogramma ‘Generaties: vrijheid en onvrijheid door de generaties heen’ heeft de afdeling Sociologie/onderzoeksschool ICS Utrecht een vacature voor een AIO (1 fte) voor een periode van 3 jaar. Aanvangsdatum is bij voorkeur 1 januari 2013.

In de aio-deelstudie wordt onderzocht hoe opvattingen en gedragingen rondom vrijheid worden ontwikkeld. In hoeverre herdenken Nederlanders de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog op 4 en 5 mei? Gaan mensen naar de dodenherdenking? Houden mensen 2 minuten stilte op 4 mei? Hangen ze de vlag uit op 5 mei? Spreken mensen wel eens met elkaar over de oorlog? In hoeverre onderschrijven mensen vrijheid van meningsuiting? Hoe kunnen individuele verschillen in het herdenken van de Tweede Wereldoorlog worden verklaard? In welke mate worden opeenvolgende cohorten beïnvloed door: belangrijke maatschappelijke en politieke gebeurtenissen in het leven en dan met name de formatieve periode, persoonlijke ervaringen en de sociale omgeving waaronder ouders en vrienden? Bij het beantwoorden van deze vragen wordt expliciet aandacht gegeven aan de etnische achtergrond van respondenten. 

In deze kwantitatieve deelstudie wordt gebruik gemaakt van zowel bestaande als nieuwe databronnen, waaronder het ‘Nationaal Vrijheidsonderzoek’, 1990-2012, waarbij via crosssecties van de Nederlandse samenleving onderzocht wordt hoe beelden tot stand komen. Nieuwe gegevens worden onder meer verzameld in het Yes Panel: Dit panel maakt het mogelijk te onderzoeken op welke manier jongeren hun opvattingen vormen en in welke mate de sociale omgeving als ouders en vrienden belangrijk zijn.

Uw taken bestaan uit: 

  • het bestuderen van relevante literatuur;
  • het opzetten, coördineren en mee doen aan de dataverzameling;
  • het analyseren van de gegevens;
  • het rapporteren van de resultaten in de vorm van Nederlandse en Engelstalige artikelen, die samen de kern vormen van een dissertatie, alsmede het rapporteren naar Nationaal Comité 4 en 5 mei;
  • presenteren op nationale en internationale wetenschappelijke congressen.

Profiel
  • afgeronde research- of academische master in de sociologie of een andere relevante universitaire opleiding;
  • academische ambitie, blijkend uit het cv;
  • interesse in en, zo mogelijk, ervaring met onderzoek naar cohorteffecten en socialisering met betrekking tot opvattingen en gedragingen;
  • ervaring en affiniteit met wetenschappelijk onderzoek, en met gebruik van geavanceerde statistische analysetechnieken;
  • ervaring met kwantitatieve dataverzameling;
  • goede schrijf- en spreekvaardigheden in het Engels en het Nederlands.

Aanbod
Wij bieden een aanstelling in tijdelijke dienst voor 1 jaar, met een omvang van 1.0 fte. Bij goed functioneren wordt het dienstverband verlengd met 2 jaar. Het salaris bedraagt minimaal € 2042,- en maximaal € 2612,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband (schaal Promovendi CAO Nederlandse Universiteiten).

Daarnaast biedt de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder een eindejaarsuitkering van 8,3% en de keuze voor een goede balans tussen werk en privé. Meer informatie:arbeidsvoorwaarden.

Over de organisatie
Sociale Wetenschappen is een dynamische, (inter)nationaal toonaangevende faculteit voor hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek en uitdagend academisch onderwijs op het gebied van jeugd, onderwijs, opvoeding, menselijk gedrag en samenleving.
De Undergraduate en Graduate School verzorgen voor ruim 5600 studenten een breed palet aan bacheloropleidingen en (onderzoeks)masters in de disciplines algemene sociale wetenschappen, culturele antropologie, onderwijskunde, pedagogiek, psychologie en sociologie.
De faculteit telt ongeveer 850 medewerkers, die ieder op eigen wijze bijdragen aan de opleiding en vorming van jong talent en aan het onderzoeken en helpen oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Aanvullende informatie
Voor meer informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met de projectleider, prof. dr. ir. Tanja van der Lippe, t.vanderlippe@uu.nl (030)253 4156. Het onderzoeksvoorstel kunt u per e-mail opvragen bij Barbel Barendregt: B.Barendregt@uu.nl


Solliciteren
U kunt solliciteren via onderstaande knop. Graag ontvangen wij daarbij een motivatiebrief, een curriculum vitae en twee referenties.
De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 10 en 12 december.

Reageren uiterlijk
30/11/2012
Solliciteer
 
Vacature doorsturen
 
Bovenaan