Print deze pagina

Specialist wetenschappelijke informatie: Educatie & Community, op weg naar open science (0,9 - 1,0 fte)


Functie

Als gevolg van steeds verdergaande technologische ontwikkelingen worden zowel het onderwijs als onderzoek steeds meer gedigitaliseerd. En zowel onderwijs als onderzoek beweegt zich op weg naar respectievelijk ‘Open Education’ en ‘Open Science’. Wereldwijd zijn bibliotheken bezig hun ondersteunende rol hierin vorm te geven. De huidige coronacrisis en het belang van toegankelijke en beschikbare onderzoeks- en onderwijsoutput, heeft deze trend verder versterkt. 

 

In deze functie combineer je twee rollen. In de ene rol richt je je op educatie. Het (academische) onderwijs wordt meer en meer ‘blended’, wat vraagt om het inpassen van nieuwe methoden en tools. Ieder jaar verzorgt de UB meer dan 400 trainingen en workshops aan studenten, docenten en onderzoekers, waaronder trainingen op het gebied van informatievaardigheden (zoals het zoeken en vinden van literatuur en data). Als specialist educatie weet je hoe je didactische kennis in de praktijk brengt. Samen met de collega’s van team Learning ondersteun je collega’s bij de doorontwikkeling van trainingen, het ontwerpen van online trainingsmodules en het ontwikkelen van doorlopende leerlijnen die aansluiten bij het curriculum in de faculteiten. Daarnaast neem je het initiatief in het verder ontwikkelen van de dienstverlening op het gebied van Open Education. Je initieert activiteiten om samen met collega’s docenten te informeren en adviseren over het toegankelijk en beschikbaar maken van onderwijsoutput - zoals bijvoorbeeld digitale hoorcolleges, kennisclips en lesmaterialen - voor (her)gebruik. Je trekt intensief op met de partners die binnen de universiteit bezig zijn met onderwijsondersteuning en -innovatie. 

 

De andere rol binnen je functie richt zich op de onderwijs- en onderzoekscommunity. De bibliotheek experimenteert met het opzetten van werkplaatsen; fysieke plekken waar (aankomende) onderzoekers kunnen leren, elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Hier vervul je voor het nieuw te starten Living Lab in de UB op het Utrecht Science Park een spilfunctie voor huidige en toekomstige samenwerkingspartners. Het Living Lab wordt een levendige plek en biedt ruimte voor uitwisseling, experimenteren of training in alle vormen van digitale wetenschap. Als spin in het web van het Living Lab faciliteer je een doorlopend en gevarieerd programma voor én door onderzoekers en studenten. Je neemt het voortouw, hebt oog voor nieuwe initiatieven, werkt zelf actief mee, zorgt voor een goede organisatie, enthousiasmeert mensen en verbindt. Je werkt nauw samen met de collega’s binnen de UB en andere ondersteunende diensten zoals Information & Technology Services (ITS).   

 

Je taken:

  • ondersteunen en adviseren van collega’s binnen de bibliotheek bij het vormgeven van (online) trainingen en workshops, en vanuit die rol tevens bijdragen aan de creatie van (online) trainingsmodules; 
  • je hebt zicht op de belangrijke trends op het gebeid van (academisch) onderwijs en onderzoek en vertaalt deze naar nieuwe diensten vanuit de bibliotheek. Daarnaast neem je je collega’s binnen de UB ook mee in deze ontwikkelingen; 
  • ontwikkelen van het Living Lab, onder meer door het ontwikkelen en faciliteren van een breed scala aan activiteiten in het Lab. Je draagt bij aan de bekendheid van het Living Lab door een actief communicatieplan;  
  • opbouwen en onderhouden van een relevant relatienetwerk en samenwerken met partners binnen de universiteit. 

Profiel
Als specialist wetenschappelijke informatie heb je:
  • een masterdiploma en tenminste 3 jaar relevante werkervaring; 
  • didactische kennis opgedaan in het onderwijs. Je bent handig in het werken en experimenteren met (onderwijs)tools. Je weet hoe je kennis moet overdragen en delen, zowel in groepen als met individuen; 
  • aantoonbare ervaring of kennis op het gebied van digitaal onderzoek en affiniteit met open science. Basiskennis van researchdatamanagement en programmeren is een pluspunt, of je bent bereid je op dit gebied te ontwikkelen; 
  • ervaring in het opbouwen en onderhouden van persoonlijke netwerken. Je hebt goede adviesvaardigheden. Je weet onze organisatie te vertegenwoordigen in het netwerk van samenwerkende partners; 
  • je bent sterk in het organiseren en overzicht houden, en weet anderen te enthousiasmeren. 

 

Deze functie vraagt om sterke communicatieve vaardigheden en persoonlijke eigenschappen zoals: klantgerichtheid, analytisch vermogen en resultaatgerichtheid. Je bent een netwerker en teamspeler en hebt een excellente beheersing van het Engels. Voor internationale kandidaten vragen wij een minimale beheersing van de Nederlandse taal (niveau B2) of de bereidheid dit te leren.

Aanbod

Wij bieden een tijdelijk dienstverband (0,9 - 1,0 fte) voor de duur van een jaar. Bij goed functioneren behoort verlenging tot de mogelijkheden. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - minimaal € 2.790,- en maximaal € 4.402,- (schaal 10 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt een laptop en smartphone vanuit de UB. 

Daarnaast ontvang je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk hier voor meer informatie over werken bij de Universiteit Utrecht.


Over de organisatie

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability. 


De Universiteitsbibliotheek Utrecht (UB) is een betrouwbare partner voor onderzoekers, docenten en studenten op het terrein van wetenschappelijke informatievoorziening. Wij zetten onze deskundigheid in om de wetenschappelijke communicatiecyclus voortdurend te verbeteren. Wij inspireren tot ontmoeting en kennisuitwisseling. Onze dienstverlening organiseren wij in nauwe samenwerking met andere partijen binnen en buiten de universiteit, waarbij wij de grenzen tussen disciplines overstijgen.

Aanvullende informatie
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Coen Wilders (afdelingshoofd Academic Services), telefoon 06 24 86 31 55 of p.c.wilders@uu.nl.

Solliciteren

Iedereen verdient het om zich thuis te voelen bij onze universiteit. We verwelkomen medewerkers met een grote verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven. Solliciteren kan via onderstaande knop.

De eerste selectiegesprekken staan gepland op 17 november 2020. 


Reageren uiterlijk
01/11/2020
Solliciteer
 
Vacature doorsturen
 
Bovenaan