Print deze pagina

Decaan Geesteswetenschappen (1,0 fte)


Functie

Universitair bestuursmodel, positie van de decaan
De faculteiten dragen zorg voor onderwijs, onderzoek en impact. Het College van Bestuur is integraal verantwoordelijk en bevoegd ten aanzien van alle processen binnen de universiteit als geheel, ondersteund door de Universitaire Bestuursdienst.


Elke faculteit wordt geleid door een decaan; de decanen zijn integraal eindverantwoordelijk voor onderwijs, onderzoek, impact, organisatie en bedrijfsvoering; de decanen leggen verantwoording af aan het College van Bestuur. Het College van Bestuur en de decanen van de faculteiten overleggen gezamenlijk in het universitaire bestuursoverleg; op deze wijze dragen de decanen bij aan en zijn zij medeverantwoordelijk voor de vormgeving en realisatie van de strategie van de universiteit.


De Code goed bestuur Nederlandse universiteiten is leidend voor het College van Bestuur en de decanen bij het uitoefenen van hun bestuurlijke taken.


Bestuur van de faculteit
De decaan van de faculteit Geesteswetenschappen wordt in haar of zijn integrale eindverantwoordelijkheid ondersteund door het facultaire bestuursteam: twee vice-decanen, een faculteitsdirecteur en een studentassessor. De decaan overlegt periodiek met de hoofden van de departementen. De decaan is tevens de formele gesprekspartner en het aanspreekpunt voor de Faculteitsraad.


Belangrijkste opdracht en taken van de nieuwe decaan
De faculteit Geesteswetenschappen staat er inhoudelijk gezien goed voor: het onderwijs en onderzoek zijn van hoge kwaliteit en internationaal toonaangevend. Tegelijk staat de faculteit voor een aantal grote uitdagingen. De financiële situatie van de faculteit is kwetsbaar en de werkdruk onder medewerkers is hoog. Dat vraagt om een toekomstbestendige strategie. Kernopdracht van de decaan is:

  • de realisatie van een toekomstbestendige en financieel gezonde faculteit Geesteswetenschappen;
  • een verdere versterking van het onderzoek en aansluiting daarvan bij maatschappelijke uitdagingen binnen de universiteitsbrede thema’s Institutions for Open Society, Dynamics of Youth, Pathways to Sustainability, de universitaire focusgebieden en binnen de afzonderlijke disciplines;
  • aandacht voor en de zichtbaarheid vergroten van de impact en de maatschappelijke relevantie van de geesteswetenschappen;
  • verder vergroten van de diversiteit en inclusiviteit;
  • blijvende aandacht voor werkdruk en welzijn van medewerkers en studenten;
  • uitbouwen van verdere landelijke samenwerking in onderwijs en onderzoek met de zusterfaculteiten, onder andere via het Decanenoverleg Letteren en Geesteswetenschappen. Dit mede gegeven de langdurige landelijke discussie over de kleine talen;
  • concreet vormgeven aan Erkennen & Waarderen;
  • verdere digitalisering van onderwijs en onderzoek en reflectie daarop;
  • realiseren van een integraal plan voor toekomstbestendige huisvesting in de binnenstad, samen met de faculteit REBO;
  • bijdrage aan en uitvoering van universiteitsbrede programma's en projecten.

Profiel

De nieuwe decaan:

  • heeft visie op de positie van de geesteswetenschappen en is in staat die visie te vertalen naar concrete doelstellingen, oplossingen en acties;
  • heeft een lange termijnvisie en de blik zowel naar binnen als naar buiten gericht;
  • heeft bestuurlijke moed: maakt daadkrachtig en besluitvaardig lastige keuzes en weet daarbij de rug recht te houden;
  • heeft tegelijkertijd oog voor de menselijke maat, creëert draagvlak en blijft in gesprek;
  • stimuleert multidisciplinaire samenwerking binnen en buiten de faculteit;
  • kan vanuit persoonlijke betrokkenheid beleid rond diversiteit en inclusiviteit vormgeven;
  • is hoogleraar en heeft affiniteit met zowel onderwijs als onderzoek;
  • heeft ruime bestuurlijke ervaring en beschikt over aantoonbare leidinggevende capaciteiten;
  • heeft een relevant netwerk binnen en buiten Nederland en weet dat te benutten, ook richting Den Haag;
  • bindt en inspireert, zowel binnen als buiten de faculteit, en kan organiseren op grond van gedeelde waarden;
  • is een teamspeler die het bestuursteam benut en de collega-bestuurders (vice-decanen, directeur en de hoofden van de departementen) inschakelt;
  • draagt zorg voor verbinding van bedrijfsvoering met onderwijs en onderzoek;
  • communiceert helder en doeltreffend.

Aanbod
Wij bieden een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - minimaal € 7.623,- en maximaal € 10.106,- (schaal 18 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Met een functioneringstoelage van max. 15%. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk hier voor meer informatie over werken bij de Universiteit Utrecht.

Over de organisatie

Universiteit Utrecht
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze strategische focus ligt op Pathways to Sustainability, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Dynamics of Youth. Hier komen de expertises van onze medewerkers en de grote uitdagingen van onze tijd bij elkaar. Studenten worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen en worden gestimuleerd om over de grenzen van hun vakgebied onderwijs te volgen. De universiteit is innovatief in onderwijs en Het Strategisch Plan 2025 ‘Open blik, open houding, open wetenschap’ geeft richting aan de ontwikkeling van de universiteit in de komende jaren. In het strategisch plan zijn universitaire en facultaire ambities gebundeld.


De universiteit heeft zeven faculteiten: Bètawetenschappen, Diergeneeskunde, Geesteswetenschappen, Geneeskunde, Geowetenschappen, Sociale Wetenschappen, Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, plus het University College en de Roosevelt Academy. De universiteit kent twee diensten: de Universiteitsbibliotheek en de Universitaire Bestuursdienst.


De Universiteit werkt landelijk in een strategische alliantie samen met het UMC Utrecht, de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen UR. Internationaal heeft de universiteit universiteitsbrede allianties met de University of Toronto, de Chinese University Hong Kong, University of Sidney, University of the Western Cape, KU Leuven en University College London.


De organisatie van de universiteit
De universiteit is georganiseerd overeenkomstig de Nederlandse Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). De organisatorische procedures zijn vastgelegd in een bestuurs- en beheersreglement. De leiding van de faculteiten is in handen van de decaan. De medezeggenschap krijgt op universitair niveau vorm in de Universiteitsraad en het Lokaal Overleg; op facultair niveau in de Faculteitsraad en opleidingscommissies.


De faculteit Geesteswetenschappen
De faculteit Geesteswetenschappen is een internationaal goed aangeschreven faculteit met een breed opleidingsaanbod en een breed onderzoekspalet op het gebied van taal en literatuur, kunst en cultuur, geschiedenis, religie, filosofie en media. De faculteit leidt breed gevormde, kritische en maatschappelijk betrokken studenten op die hun weg vinden in de kennissamenleving, nationaal en internationaal. De faculteit verzorgt 21 disciplinaire bacheropleidingen waaronder twee brede Liberal Arts-opleidingen. Daarnaast ook nog een aantal inter/multidisciplinaire opleidingen, zoals Kunstmatige Intelligentie, PPE en Communicatie- en Informatiewetenschappen. De faculteit biedt 31 R/MA programma’s aan en een aantal educatieve masters.


Onderzoekers uit de faculteit werken vanuit sterke disciplines nauw samen met onderzoekers uit andere Utrechtse faculteiten in de multidisciplinaire onderzoeksthema’s Institutions for Open Societies, Dynamics of Youth en Pathways to Sustainability. De multidisciplinariteit in onderzoek is geworteld in een stevige disciplinaire basis.


De faculteit bestaat uit vier departementen: Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, Media- en Cultuurwetenschappen, Talen, Literatuur en Communicatie en Filosofie en Religiewetenschap. Het onderwijs is georganiseerd in vier undergraduate schools en een graduate school.


De bachelor- en academische masterpramma’s zijn ondergebracht in vijf schools, waarvan slechts één school (School Liberal Arts) alleen BA programma’s heeft. De research masterprogramma’s vallen onder de Graduate School of Humanities, en de educatieve masters vallen onder de Graduate School of Teaching. Het onderzoek is georganiseerd in vijf onderzoeksinstituten.


De faculteit is gehuisvest in de Utrechtse binnenstad, samen met de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie. Op het gebied van huisvesting en ondersteuning werken de twee faculteiten in toenemende mate samen. Geesteswetenschappen telt ongeveer 6.000 studenten, 900 medewerkers en heeft een budget van 78M.


Aanvullende informatie
Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met:
Perrett Laver, via Thomas Modder Thomas.Modder@Perrettlaver.com 
of tel. (020) 2404372

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren

Sollicitaties kunnen hier worden geüpload, onder vermelding van referentienummer 5254. De deadline voor sollicitaties voor deze functie is 30 augustus 2021 om 09.00 uur (CEST).


Reageren uiterlijk
30/08/2021
Solliciteer
 
Vacature doorsturen
 
Bovenaan