Print deze pagina

Specialist wetenschappelijke informatie: Geschiedenis. Op weg naar open scholarship (0,8 - 1,0 fte).


Functie

Als gevolg van steeds verdergaande technologische ontwikkelingen worden zowel het onderzoek als het onderwijs steeds meer gedigitaliseerd. En zowel onderzoek als onderwijs beweegt zich op weg naar respectievelijk open science & scholarhip en open education. Als het gaat om de Geesteswetenschappen neemt bovendien het interdisciplinaire onderzoeksveld Digital Humanities in belang toe. Wereldwijd zijn bibliotheken bezig in lijn met deze trends hun ondersteunende rol vorm te geven. 

Je gaat werken binnen de sector Academic Services van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UBU). De sector - ca. 35 fte - levert dienstverlening gericht op ondersteuning van onderzoek en onderwijs op weg naar open science & scholarship. Zij stemt haar dienstverlening in samenwerking met de andere sectoren van de UBU flexibel af op de veranderende behoeften van onderzoekers, docenten en studenten. De afdeling werkt resultaatgericht. Dat houdt in dat je veel vrijheid hebt om je werk zelf in te delen.

Je bent het eerste aanspreekpunt namens de bibliotheek voor de medewerkers en studenten van de faculteit Geesteswetenschappen, in het bijzonder Geschiedenis. Je adviseert onderzoekers, docenten en studenten over de bibliotheekcollecties, informatievaardigheden, open access, onderzoeksdata, en auteursrechten rond publiceren en delen. Met je kennis op het terrein van Digital Humanities speel je een belangrijke rol in de dienstverlening aan de hele faculteit.

Ook ben je verantwoordelijk voor de selectie van relevante literatuur en bronnen voor Geschiedenis. En je geeft studenten en onderzoekers vakspecifieke informatievaardighedentrainingen. Ook zorg je ervoor dat onderzoekers, docenten en studenten goed geïnformeerd zijn over de diensten van de bibliotheek. Bij dit alles zul je nauw samenwerken met collega’s binnen onze sector en van andere afdelingen. 

Je taken

 • opbouwen en onderhouden van een relevant netwerk binnen de faculteit Geesteswetenschappen, in het bijzonder binnen Geschiedenis en het onderzoeksterrein Digital Humanities;
 • beheren van het acquisitiebudget voor het vakgebied Geschiedenis (Oudheid, Middeleeuwen, Politieke geschiedenis, Culturele geschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, en Geschiedenis van de internationale betrekkingen);
 • samen met wetenschappers selecteren van literatuur en databases;
 • geven van vakspecifieke informatievaardighedentrainingen;
 • zorgen voor een goede informatievoorziening over en het stimuleren van optimaal gebruik van de UBU-diensten voor onderzoek en onderwijs;
 • informeren, adviseren en ondersteunen van onderzoekers rondom ontwikkelingen en oplossingen op het gebied van informatievoorziening en -verwerking en wetenschappelijke communicatie, voor alle fasen van de onderzoekscyclus;
 • samen met collega’s (nieuwe) diensten en producten (door)ontwikkelen voor het creëren, beheren en (her)gebruiken van data, software en informatie in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Profiel
 • Je hebt een masterdiploma in geschiedenis en bij voorkeur minimaal drie jaar relevante werkervaring.
 • Je hebt goede adviesvaardigheden en bent sterk in het overbrengen en delen van kennis, zowel aan groepen als individueel.
 • Je hebt ervaring in het opbouwen en onderhouden van persoonlijke netwerken, bij voorkeur in een academische omgeving, en weet onze organisatie te vertegenwoordigen in een netwerk van samenwerkende partners. Vanwege het netwerk dat je opbouwt, is dit bij uitstek een rol om meerdere jaren te vervullen.
 • Je hebt affiniteit met wetenschappelijke communicatie in een academische omgeving, en bent bekend met open science & scholarship.
 • Je hebt ervaring of kennis op het gebied van Digital Humanities en affiniteit met technische innovaties als Linked Open Data en Artificiële Intelligentie. Je hebt (basis)kennis van programmeren (bij voorkeur vaardigheden in Python en/of R).

Deze functie vraagt om sterke communicatieve vaardigheden en persoonlijke eigenschappen zoals: klantgericht, analytisch vermogen, resultaatgericht, netwerker en teamspeler. Je hebt een excellente beheersing van het Engels. Voor internationale kandidaten vragen wij een minimale beheersing van de Nederlandse taal (niveau B2) of de bereidheid dit te leren. 


Aanbod

Wij bieden een tijdelijk dienstverband (0,8-1,0 fte) voor de duur van een jaar, met – bij gebleken geschiktheid – uitzicht op verlenging voor onbepaalde tijd. Het salaris - afhankelijk van je opleiding en ervaring en de specifieke taken die je gaat uitvoeren - bedraagt minimaal € 2.790,- en maximaal € 4.420,- bruto per maand bij een volledige aanstelling (schaal 10 van de cao Nederlandse Universiteiten). Je ontvangt een laptop en smartphone vanuit de Universiteitsbibliotheek.

Daarnaast mag je rekenen op aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk hier voor meer informatie over werken bij de Universiteit Utrecht.


Over de organisatie

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht (UU) werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. De focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability. De UU heeft sterke ambities op het gebied van open science.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht is een betrouwbare partner voor onderzoekers, docenten en studenten op het terrein van wetenschappelijke informatievoorziening. Wij zetten onze deskundigheid in om de wetenschappelijke communicatiecyclus voortdurend te verbeteren. Wij inspireren tot ontmoeting en kennisuitwisseling. Onze dienstverlening organiseren wij in nauwe samenwerking met andere partijen binnen en buiten de UU, waarbij wij de grenzen tussen disciplines overstijgen. 


Aanvullende informatie
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Coen Wilders, afdelingshoofd Academic Services, via +31 6 24 863 155 of p.c.wilders@uu.nl.

Solliciteren

De eerste selectiegesprekken staan gepland op 8 juni 2021.

Iedereen verdient het om zich thuis te voelen bij onze universiteit. We verwelkomen medewerkers met een grote verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven.


Reageren uiterlijk
25/05/2021
Solliciteer
 
Vacature doorsturen
 
Bovenaan